ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Парче от Берлинската стена идва в Пловдив, остава завинаги

Бетонният къс от Стената е изрисуван от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата

Ще бъде поставен пред галерия „2019” на „Гладстон” на 19 декември

Парче от Берлинската стена идва в Пловдив, за да остане в града завинаги. Почти една година след старта на Европейска столица на културата и откриването на супер успешната изложба Art Liberté с фрагменти от Стената, изрисувани от знакови артисти, автентичен гигантски елемент от Стената ще бъде монтиран като символ на единството пред галерия „2019” на „Гладстон”. Бетонното парче е изрисувано от двете страни от култовия френски артист Тиери Ноар специално за Европейската столица на културата. То ще бъде поставено на 19 декември с церемония, на която ще присъстват президентът Петър Стоянов, германският посланик Кристоф Айхорн, кметът Здравко Димитров.

Лицето на фрагмента

С поставянето на парчето от Стената градът ще предаде силно послание към Европа и света бидейки Европейска столица на културата в годината, в която се отбелязват три десетилетия демокрация. Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Задната му част

Припомняме, че по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, по покана на Пловдив 2019 в партньорство с Френския Институт в България, беше осъществена изложба на цялата колекция на Art Liberté – единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Изложбеният проект бе съпътстван от няколко последвали събития – излъчването на повече от 30 късометражни филма, изложение на фотографии, туристически турове “по стената”, политически дебати, артистични беседи и концерти. Самата колекция включваше също така емблематични творби на Тиери Ноар, Кристоф-Емануел Буше и Киди Ситни. Първият от знаковото трио ще остави завинаги посланието си в Пловдив.

Творчеството на Тиери Ноар в частност е символ на свобода и обединение. Роден през 1958г. в гр. Лион, той поставя началото на своя творчески път след преместването си в Берлин през 1992г. В продължение на пет години той нелегално рисува по Берлинската стена, като я кара да оживява под ярки краски и анимирани образи на животни и човешки лица. Крайната му цел е да трансформира, осмее и спомогне унищожаването на стената. Неговите на пръв поглед невинни творби са форма на протест срещу разделението, тъй като рисуването по стената е било абсолютно забранено и всеки осмелил се на подобно деяние е бил под заплахата на източно-германските войници.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето.… More »

5 коментари

  1. „…творчески път след преместването си в Берлин през 1892г. В продължение на пет години той нелегално рисува по Берлинската стена, като я кара да оживява…“
    В КОЙ БЕРЛИН =Източен= ли емигрира милото франсе, молим? Та рисува „нелегално“? За да „оживява“? С опасност за живота си? Щото в Западен – много лесно …
    Абе, Дернев, на какво си днеска? Някой нещо се гелпи; не само на Захиленото хич му нямаме вяра, я се стегнете там …
    Отделен въпрос е РАВНИЩЕТО на „творчеството“ което ни мяза на предучилищно сякаш (освен ако някояси кураторша ни го продава като шедьовър, де, ама без мен)

  2. Ако бяхме имали истински журналисти вместо сергиджийски продавач… пардон, Продаватели в тия мътни времена на „столична“ шарлатания щяхме да научим следните важни подробности:
    1. Кой плаща? ПодозирВаме, че пак АЗ / ти / ние, данъкоплатците
    2. Колко? Йени? Евро, или истински твърди долари?
    3. #КОЙ от „колтурските операторЦи“ уреди далаверата? ПОИМЕННО, молим! Колко цуна?
    4. На какво основание, с кое решение на Об. Съвет? Тия работи в Града не може всякоя агитка да ги бучи когато, където и както поиска.
    5. Панагюрски „Съкровища“ в три размера? Как е гарантирана ИСТИННОСТТА, че парчето е от Стената автентично, а не е от цеха за динозаври в Ново Село? Много лесно е серийното производство на бетонни панели за румелийски БУДАЛИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина